NZH Hobbyclub / Stichting MEK
Navigatie
Nieuwenhuizen Zeefdruk
ABS Autoherstel
Uw logo hier?

36
Of klik hier
Wie zijn wij?

NZH Hobbyclub

De NZH Hobbyclub een onderdeel van de Personeelsvereniging van Connexxion, maar heeft ook leden zonder band met Connexxion.
We zijn opgericht in 1976, en hebben sindsdien op verschillende locaties gezeten. Meer hierover bij "geschiedenis".
De meeste van onze leden houden zich bezig met spoorwegmodelbouw, maar ook voor andere modelbouw en elektronica zijn er onder ons hobbyisten. Het een en ander hierover is te zien en te lezen bij "projecten".

Stichting Modelbouw Erfgoed Kennemerland & Haarlemmermeer

Commissie van aanbeveling:
Jhr. Drs. A.L.F.M. Testa - oud directeur NZH, oud directeur GVB
M. de Vries - citymanager Haarlem
Ing. C.J.de Graaff - oud divisiedirecteur openbaar vervoer Connexxion

De stichting MEK is in Haarlem opgericht op 27 december 2000 en heeft zich ten doel gesteld zoveel mogelijk historisch erfgoed op het gebied van modelbouw voor het nageslacht te bewaren, te onderhouden, en indien nodig, te repareren. Zo is de stichting ondermeer in het bezit van de, onder modelbouwers bekende, Drughorncollectie.
Ook heeft de stichting een authentieke Märklin H0 modelspoorbaan uit de jaren 50 geschonken gekregen. Eén van de pronkstukken van de stichting is een zeer oude modelbaan, schaal 1:32, die bijna 100 jaar oud is, die op dit moment in ere hersteld wordt.
Verder bezit de stichting nog een groot aantal schaalmodellen van o.a. stoomlocomotieven, NZH-trams, koetsjes, orgels en boerderijen uit de vorige eeuw.

Geschiedenis

De NZH Hobbyclub is een onderdeel van de Personeelsvereniging NZH. Het begon met de vraag: "Waar zijn de Audiofielen?" Deze kreet stond op een A-4tje, opgehangen in april 1976 op het prikbord van de duiventil van de NZH aan de Leidsevaart. Zo werd er op vrijdagavond 14 mei 1976 een voorlopig bestuur gevormd. De eerste clubavond was 25 mei 1976 in de kantine van de NZH, waar zeker 50 belangstellenden kwamen. Er werd uitleg gegeven over de doelstelling van de op te richten vereniging zoals versterkerbouw, fotografie en eventueel modelspoorwegbouw en de naam werd: 'Vereniging voor Beeld en Geluid'. Er werd afgesproken voorlopig eenmaal per maand op de woensdagavond bij elkaar te komen om ideeën uit te wisselen.

Al snel werd duidelijk, dat in de kantine van de NZH weinig ondernomen kon worden. Eerst werd een bezoek gebracht aan een zolder op de Zijlsingel, maar de toegang was een onoverkomelijk bezwaar. De volgende poging om een volwaardig onderkomen te vinden, had succes. Het werd de Klaas de Vries Mavo en de huurovereenkomst werd op 15 januari 1977 afgesloten. De vereniging ging goed draaien. Binnen 3 jaar kon een Open Huis gehouden worden. In november 1981 werd meegedaan aan een tentoonstelling in Angers (Frankrijk) in het kader van de jumelage. In 1982 werden de eerste kontakten gelegd met de organisatoren van de Haarlemse Voorjaarsbeurs en de Leidse Leidato. Vele jaren van deelname aan deze beurzen volgden. Tussen al deze beursbezoeken door is elk jaar wel een keer een reis gemaakt. De speelgoedbeurs in Neurenberg, het miljoenenlijntje in Limburg, de stoomtrein Goes-Borssele in Zeeland, naar Oostenrijk, de Harz, enz.

Op woensdag 13 april 1988 werd de toenmalige voorzitter een brief overhandigd met het slechte nieuws, dat de school na 12 jaar binnen 6 weken verlaten moet zijn. Met medewerking van de bedrijfsjurist van de NZH werd een aantal afspraken gemaakt, die de vereniging wat meer tijd gaf te kunnen verhuizen met daarnaast een financiële vergoeding voor gemaakte kosten. Ondertussen was de afdeling Onderwijs van de gemeente Haarlem voor ons op zoek gegaan naar vervangende ruimte. De z.g. bananenloods aan de Kinderhuissingel was veel te duur en een gebouwtje van NS op het terrein van station Beverwijk had een andere bestemming. Uiteindelijk vonden we een onderkomen en wel de zolder van de S.G. Laurens Janszoon Coster. Na een omvangrijke verhuizing kon het inrichten van deze unieke zolder beginnen. Intussen is een Open Huis aan de Leidsevaart georganiseerd en hebben we deelgenomen aan een weekend in Hoofddorp. Als jaarlijks terugkerend hoogtepunt mag de deelname aan de Landelijke Modelspoor Dagen niet onvermeld blijven. Het hoogtepunt van 1995 is ongetwijfeld de nadrukkelijke deelname van de Hobby Club aan Haarlem 750 geweest.

Op een dag kregen we bericht dat we onze zolder weer moesten verlaten. Na een aantal jaren zoeken zijn we april 2003 met de hele club gaan kijken naar een locatie in de Waarderpolder. In augustus 2003 zijn we vervolgens verhuisd naar deze kelder. Dit gebouw delen we met een aantal kunstenaars. Op 18 september 2004 is het gebouw, intussen bekend als "het hoofdkantoor" officieel geopend door Ruud Grondel, wethouder van cultuur en grondzaken.

Terwijl we nog volop met de opbouw bezig zijn hebben we intussen op 5 en 6 november 2005 (tijdens de kunstlijn) onze deuren wijd open gezet. Hiermee gehoor gevend aan de wens van mensen die graag willen zien hoe het er nu voor staat met de vereniging.

Terug naar boven