NZH Hobbyclub / Stichting MEK
NZH Hobbyclub in Hillegom
Nieuws

De NZH Hobbyclub werd in december 2013 benaderd door de winkeliersvereniging Hillegom met de vraag of wij interesse hadden voor een grote stand in een leegstaand winkelpand in de Hoofdstraat van Hillegom.
Dit pand stond al meer dan 2 jaar leeg en met name tijdens de gezellige kerstperiode vonden de winkeliers dat er iets mee gedaan moest worden.
Hierop is door diverse verenigingen uit Hillegom zelf en enkele kunstenaars het pand ingericht met een scala aan attributen, van klompen tot schilderijen en keramiek enz. 

Omdat eerdere modelspoorbeurzen in Hillegom op niets uitgelopen waren en de vertegenwoordiger van de winkeliersvereniging zelf een groot liefhebber is van deze hobby is hij viavia bij de NZH Hobbyclub gekomen omdat wij in het bezit zijn van de mobiele LGB baan.
Als we zouden meedoen, konden we een mooie plek in de etalage direct aan de winkelstraat krijgen, een mooie vergoeding voor onze clubkas, elke dag een lunch en koffie en mochten we onze gebruikte modelspoormaterialen verkopen.

In eerste instantie zou het voor een periode tussen ruwweg de 16e t/m 28ste zijn.
Na overleg met het bestuur, verkoopafdeling en leden die mee wilden helpen, lukte het om voldoende mensen bijeen te krijgen.
Je hebt per dag toch al gauw 3 mensen nodig. Het zou weer eens iets anders zijn dan gewone treinenbeurzen en de donatie konden we goed gebruiken. Van de verkoop stelden we ons niet zoveel voor, maar alle beetjes helpen en het kostte ons geen standhuur. 

Na een wat aarzelend begin kwam al snel de bezoekerstroom op gang. Winkelend publiek bleef verrast voor de etalage staan en kwam nieuwsgierig naar binnen om bij de diverse stands info in te winnen, een spelletje schaak te spelen of zomaar koffie drinken. 

Zonder op te scheppen kunnen we wel zeggen dat onze LGB baan de grote trekpleister is geweest, en dan met name voor de kinderen mede omdat onze baan op de juiste hoogte is ingesteld voor deze doelgroep. Soms moesten de ouders wel 3 tot 4 keer op een dag terugkomen met hun kinderen die maar bij de baan bleven kijken en soms zelfs in hun eigen droomwereld vervielen.
Zelf heb ik er met heel veel plezier meerdere dagen gestaan om te helpen.
Anders dan op gewone treinenbeurzen ontstonden spontane gesprekken met liefhebbers, beginners, gevorderden en of mensen die van hun modeltreinverzameling afwilden.
Veel materiaal hebben we dan ook zomaar gekregen voor onze vereniging. Daarnaast konden we bezoekers uitnodigen langs te komen op de club om daar eens te kijken en wie weet, lid te worden
Omdat er nog veel ruimte in de winkel over was werd ons gevraagd of wij misschien dit konden opvullen. Na overleg met de modelbouwafdeling vonden we Victor, waarvoor heel veel dank, bereid zijn booreiland en wat schepen neer te zetten in Hillegom.

Door het succes werd de Hobbyclub gevraagd tot 6 januari te blijven. Na intern overleg en opnieuw de deelnemers gevraagd te hebben of zij wat langer hun tijd beschikbaar wilden stellen, zijn we tot het eind van de periode gebleven.

Onze deelname aan het evenement in Hillegom heeft onze vereniging zeer veel positiefs gebracht. Tot op heden krijgen we elke zaterdag bezoek van mensen die ons hebben gesproken tijdens die periode. Bijna wekelijks word  ik wel benaderd door mensen die iets van ons gebruikte modelspoormateriaal willen kopen of juist verkopen. 

Al met al heb ik dit zelf ervaren als èèn van de leukste beurzen van de afgelopen jaren.
Het deed mij denken aan de periode dat we als vereniging nog op de Haarlemse huishoudbeurs stonden of in Leiden in de Groenoordhallen tijdens de Leidato.
Dit waren ook z.g algemene beurzen waar je gewoon spontaan over je hobby kon praten.

 

Wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar.

 

Bart Langbroek

 

Enthousiaste deelnemer evenement te Hillegom. 


Terug naar boven